Bästa kommunerna för Trick-or-Treat 2016

2016-10-25

Då var det höst igen med mörkare kvällar, regnigare väder och kallare vindar. I mitt eget hus tänds det massor av ljus och vi börjar lite smått få en känsla av att det inte är så långt kvar till jul. Men dessförinnan dyker ju den något amerikanska högtiden Halloween upp. Vissa av oss gillar den, andra tycker den inkräktar på svenska allhelgonahelgen. Oavsett vilket så kommer med stor sannolikhet en hel del hus att få påringningar av utklädda barn med frågan ”Trick or treat?”.


alt

Klart är att den amerikanska marknaden tar helgen på större allvar, där man beräknar att befolkningen lägger 61 miljarder årligen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på olika former av attiraljer som hör högtiden till. 2,9 miljarder av dessa består av kostymer till husdjuren(!) Här är vi något mer sansade, men spenderar onekligen fortfarande en ansenlig summa på kostymer och godis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Efter att ha tillbringat Halloween på amerikansk mark i många år så är det tydligt att traditionen inte slår igenom lika starkt överallt. Därför bestämde sig jag och min kollega Richard Florida för att, lite på skoj, konstruera ett Trick-or-Treat Index som skulle fånga förutsättningarna för ett bra Halloween-firande. Och självklart vill vi gärna ha ett liknande index för Sverige. Så för fjärde året i rad presenterar jag därför de kommuner som är allra bäst lämpade för denna tradition. I indexet ingår fyra olika faktorer: andel barn i åldern 5-14 år, hushållens medianinkomst (kanske kan man få mer godis när hushållen har bättre ekonomi), befolkingsdensitet (hur många dörrar kan man knacka på utan att behöva gå för långt) och andelen kreativa kulturjobb (som ett mått på den kreativa ådran då det gäller att klä ut sig). Resultatet syns i kartan nedan:

Trick or treat 2016

 

I årets ranking hittar vi två kommuner i toppen på en delad förstaplacering: Nacka och Lomma. Nacka har ett litet övertag när det gäller andel kreativa, medan Lomma kompenserar det med en något högre medianinkomst för hushållen. Nacka har en lite högre befolkningsdensitet, medan Lomma har en högre andel 5-14-åringar. Men sammantaget ligger dessa båda kommuner alltså på exakt samma placering i toppen. På tredje plats hittar vi Lidingö, ett resultat som främst är påverkat av en hög befolkningstäthet och en hög andel kulturarbetare.Fyra på listan ligger Vaxholm som har en hög andel unga och en hög medianinkomst. Femma ligger Danderyd som ligger bra till vad gäller andel unga, befolkningstäthet och medianinkomst, men där andelen kulturarbetare drar ner totalen. I tabellen nedan kan vi se hur hela topp 20-listan ser ut:

Trick or treat 2016 topp 20

…och som vanligt lägger jag till att även om din kommun inte dyker upp på den här listan så är det självfallet inget hinder för att gå ut och knacka på dörrar ändå för lite Trick-or-Treat!

Här hittar du 2015 års lista.
Här hittar du 2014 års lista.

 

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.