All the single ladies…

Lästid: 4-7 minuter
Kategorier: Attraktivitet, Lycka
shutterstock_250745014

”All the single ladies, (all the single ladies)
All the single ladies, (all the single ladies)
All the single ladies, (all the single ladies)
All the single ladies. Now put your hands up.”

Detta √§r den v√§lk√§nda inledningen p√• Beyonces Single Ladies och aldrig k√§nns den v√§l mer aktuell √§n n√§r det √•ter √§r dags f√∂r Alla Hj√§rtans Dag. Detta √§r n√§mligen en ”h√∂gtid” som exkluderar en stor del av befolkningen – de som vi i statistiken kategoriserar som ogifta och som aldrig varit gifta. Nu f√∂rst√•r jag sj√§lvklart att man inte beh√∂ver vara gift utan att man mycket v√§l kan vara sambo eller leva i partnerskap av n√•got slag, men jag t√§nkte √§nd√• g√∂ra en djupdykning ner i SCBs statistik (√•lder 20-64 √•r) f√∂r att se var dessa ogifta personer skulle ha st√∂rst sannolikhet att tr√§ffa n√•gon att gifta sig med tills n√§sta √•r.

L√•t oss b√∂rja med att titta p√• hur det √§r st√§llt med ogifta m√§n. Faktum √§r att det finns ett √∂verskott av ogifta m√§n i samtliga svenska kommuner, vilket g√∂r situationen f√∂r ”single ladies” relativt godartad. Kartan nedan visar hur omfattande detta √∂verskott √§r:

√Ėverskott singelm√§nSt√∂rst √∂verskott av ogifta m√§n hittar vi i storstadsregionerna. I Stockholm finns det 16 841 fler ogifta m√§n √§n vad det finns ogifta kvinnor. I G√∂teborg √§r motsvarande siffra 13 637 och i Malm√∂ 6 701. Link√∂ping och V√§ster√•s har ett √∂verskott av ogifta m√§n p√• 5 854 resp. 4 240. S√∂dert√§lje, Norrk√∂ping, J√§nk√∂ping, Lule√•, Ume√•, Karlskrona, Uppsala och Eskilstuna har samtliga ett √∂verskott p√• ogifta m√§n om fler √§n 3 000 stycken.

Men självfallet är dessa siffror delvis drivna av kommunernas befolkningsstorlek. Låt oss därför istället titta på hur stor andel av alla män i åldern 20 till 64 år som är ogifta i svenska kommuner:

Andel singelmän 20 till 64 år

Allra h√∂gst andel singelm√§n hittar vi i √Ąlvdalen d√§r hela 65,7% av alla m√§n i √•ldern 20-64 √•r √§r ogifta. H√§rjedalen kommer p√• andra plats. D√§r √§r 64,5% ogifta f√∂ljt av G√§llivare d√§r 64,4% inte √§r gifta. √Ėstersund, Torsby, Malung, Dals-Ed, Ume√•, Vilhelmina, Vansbro, Ragunda, Jokkmokk, √Öre, Berg och Munkfors har i samtliga fall minst 6 av 10 m√§n som √§r ogifta (eller fler).

Platserna att undvika som ”single lady” √§r Lomma, Vellinge, Staffanstorp, Habo och Danderyd d√§r f√§rre √§n 40% av m√§nnen i √•ldern 20-64 √•r √§r ogifta.

Men med ett √∂verskott av ogifta m√§n i samtliga svenska kommuner s√• finns det finns ju uppenbarligen √§nnu fler ”single men” √§n ”single ladies” d√§rute. L√•t oss d√§rf√∂r ocks√• titta p√• l√§get f√∂r dem. Var hittar man h√∂gst andel ogifta kvinnor i samma √•lderskategori? Svaret ser vi i kartan nedan (och ja, jag vet att mitt val av f√§rger inte √§r helt k√∂nsneutralt men jag kunde inte l√•ta bli):

Andel singelkvinnor 20 till 64 år

H√∂gst andel singelkvinnor hittar vi i √Ėstersund d√§r hela 56,5% √§r ogifta. Ume√• ligger p√• andra plats med 55,0%. I √Ąlvdalen √§r 54,2% av kvinnorna ogifta f√∂ljt av H√§rjedalen med 53,9%. √Ąven i G√§llivare, Torsby, √Öre, Solna, Malung, Stockholm, Karlstad, Munkfors, Mora, Uppsala, Berg och Lund √§r fler √§n h√§lften av alla kvinnor i √•ldern 20 till 64 √•r ogifta. H√§r ser vi allts√• ett liknande m√∂nster fr√•n tidigare med m√•nga kommuner i norra delarna av landet, men ocks√• f√∂rekomsten av en rad st√∂rre kommuner. Ekonomen Lena Edlund har ett intressant arbete som diskuterar detta m√∂nster bland annat som en effekt av starkare √§ktenskapsmarknader p√• dessa platser.

Platserna d√§r ”single men” troligen har s√§mre chanser √§r Lomma, √Ėcker√∂, Vellinge, Ydre, Gnosj√∂ och Burl√∂v, vilket √§r de kommuner d√§r l√§gst andel av kvinnorna i √•ldern 20 till 64 √•r √§r ogifta.

Sammantaget kan vi allts√• s√§ga att l√§get tycks vara mer f√∂rm√•nligt f√∂r ”single ladies” √§n ”single men” i samtliga svenska kommuner d√• det som sagt finns fler ogifta m√§n √§n kvinnor – oavsett var vi bor n√•gonstans i landet. Men ser vi till andelen ogifta kvinnor och m√§n s√• finns det allts√• all anledning att rikta in sig p√• vissa platser i landet f√∂r att √∂ka sina chanser och f√∂r att hj√§lpa till lite p√• traven publicerar vi h√§r hela listan f√∂r samtliga kommuner i Sverige:

Singelmarknad tabell

Lämna en kommentar