OS 2018 – så gick det egentligen

2018-02-25

Knappt har OS-facklan slocknat förrän analyserna börjar. Hur gick det egentligen? De flesta verkar vara överens om att Sverige gjort sitt bästa vinter-OS genom tiderna. Vi slog visserligen inte Norge, men vi tog trots allt hem sju guldmedaljer – en prestation som bara gjorts en gång tidigare år 2006 i Turin.


alt

Ser vi till antalet medaljer så stod ändå Norge som den stora segraren. Med sina 39 medaljer så ligger de långt före Tysklands 31. Även Kanada och USA toppar listan med 29 respektive 23 medaljer. Hur alla medaljerna fördelade sig ser vi i figuren nedan:

Medaljer

 

Om vi bara räknar antalet medaljer så skulle Sverige hamna på plats 11 i detta OS. Men säger vi då – en guldmedalj och en bronsmedalj kan ju knappast värderas lika. Så vad händer då med resultaten om vi tar hänsyn till valören på medaljen och väger om resultatet. Vi låter guldmedaljen vara värd 4 medaljer, silvermedaljen är två medaljer och bronsmedaljen fortsätter att räknas som en medalj. Då får vi följande fördelning av medaljerna:

Vägda medaljer

Visserligen skulle topp-fem fortfarande rankas i samma ordning men Sverige skulle i så fall hamna på plats 6 (jämfört med plats 11 om medaljerna skulle räknas lika oavsett valör).

Men säger vissa igen – det är ju mycket lättare att vinna många medaljer om man skickat många personer till OS. USA skickade exempelvis 242 personer till OS. Då borde de ju också komma hem med fler medaljer än t ex Liechtenstein som bara skickade tre deltagare. Jag har därför räknat om antalet medaljer som respektive land tagit hem per 10 olympisk deltagare (och ja, det missgynnar till viss del de länder som deltar med lag, eftersom man då skickar många deltagare som tillsammans enbart kan vinna en medalj). Figuren nedan visar resultatet om vi bara ser till antalet medaljer:

Medaljer per 10 olympiska deltagare

Sett per deltagare så har Nederländerna kammat hem flest medaljer följt av Norge och Liechtenstein. Det sistnämnda landet tog visserligen bara bronsmedalj med eftersom de bara hade tre deltagare så hamnar de ändå relativt högt upp på denna lista. Sverige hamnar i detta sammanhang på 10:e plats.

Skulle vi istället återigen väga medaljerna efter valör och sedan se vilket land som tog flest medaljer per olympisk deltagare så får vi följande figur:

Vägda medaljer per 10 olympiska deltagare

 

Vägda medaljer per olympiska deltagare ger Sverige en fjärde-placering, slagna enbart av Nederländerna, Norge och Tyskland.

Men säger en del igen – det måste vara mycket enklare att få fram bra atleter om det är ett stort land. Då finns det ju många fler utövare och det borde vara enklare att få fram några som är riktigt bra. Så låt oss därför titta på antalet medaljer per 10 miljoner invånare i respektive land:

Medaljer per invånare

Här står Liechtenstein som den självklara segraren. Med färre än 40 000 invånare (med andra ord färre än i en mellanstor, svensk stad) så får de med sin enda medalj en självklar förstaplacering. Norge ligger också bra till i detta sammanhang, följt av Schweiz och Österrike. Sett till medaljer per invånare så kammar Sverige hem en 5:e placering i detta OS.

Väger vi istället medaljerna och tar dessa per invånare så justeras figuren till följande:

Vägda medaljer per invånare

Även här består Liechtensteins förstaplacering, trots att de bara tog hem en bronsmedalj. Avståndet till Norge blir dock mindre  och Sverige går förbi Österrike och ligger nu på en fjärdeplacering.

Men (ett sista men) säger vissa – det måste ju vara enklare att vinna fler medaljer om landet ifråga är en stor och stark ekonomi. Då borde det kunna finnas mer pengar att satsa på sporten. Vi tittar därför även på antalet medaljer per (100 miljarder) BNP i respektive land. Figuren nedan visar resultatet:

Medaljer per BNP

Liechtenstein och Norge ligger kvar i topp, men nu avancerar Vitryssland till en tredje-placering, följt av Slovenien och Lettland. Sverige hamnar här på plats 9 i medaljrankingen. Och väljer vi att väga medaljerna efter valör och därefter ta dem i relation till landets BNP så får vi följande justering av figuren ovan:

Vägda medaljer per BNP
Nu slår både Norge och Vitryssland Liechtenstein. Slovakien och Österrike kommer precis före Sverige som ligger på en 6:e plats i detta sammanhang.

Så om vi skulle ta och sammanfatta resultaten så slår i vart fall jag ett slag för att sättet vi ska se på medaljrankingen är genom att väga medaljerna och sedan ta dem i relation till antalet deltagare som skickats till OS från respektive land. Gör vi det hamnar Sverige på en fjärdeplacering i detta vinter-OS 2018.

Grattis Sverige!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.