De leder vägen genom högskolan ut i arbetslivet

Bara för att du har påbörjat en högskoleutbildning betyder det inte att du har karriärvägen helt klar för dig. Även studenter inom högre utbildning kan ha stor nytta av en duktig vägledare, både för att hitta rätt under studietiden och för att få rätt start på karriären.

Andreas Torén

Andreas Torén

– De sista upptäcker oss när de ska skriva cv, säger Andreas Torén, karriärvägledare och avdelningschef på Jönköping University.

Han syftar såklart på studenterna. De finns de som kommer tidigt under sin utbildning och det är en fördel, menar han. Det är ofta de mest ambitiösa, som vill ha hjälp med taktik kring att välja sommarjobb, praktikplats, kurser och annat som ska leda dem till ett framtida eftertraktat arbete. Och sen finns det de som upptäcker karriärvägledningen först när examen närmar sig och det är dags att söka jobb.

Karriärvägledarna hjälper studenterna med allt från att granska ansökningshandlingar till att träna på anställningsintervjuer, bena ut olika intresseområden och söka praktikplatser. Jönköping University har runt 11 000 studenter och Career Center har ungefär 500 enskilda karriärvägledningssamtal varje år. Därtill kommer de uppskattade föreläsningspaketen som lockar mellan 2000 och 3000 deltagare varje år.

Föreläsningar och workshops kan handla om hur du marknadsför dig själv, var du hittar kontakter i arbetslivet eller tips för framgångsrik karriärplanering. De tar även in inspirationsföreläsare som studenterna själva vill lyssna på, exempelvis den framgångsrika unga entreprenören Alexander Pärleros som nyligen gästade campus.

Internationalisering och digitalisering

Andreas Torén har jobbat här dryga tio år och på den tiden har det hänt en hel del med hur man arbetar.

– Career Center har internationaliserats ganska kraftigt. När jag kom hit så hade vi inte så många internationella studenter, säger han.

Hela 45 procent av dem som söker upp Career Center nu är internationella studenter, medan de bara utgör knappa 20 procent av högskolans totala andel studenter. Ofta vill de internationella studenterna ha tips om hur man hittar ett extrajobb i Sverige. Sedan man började fokusera på att förbättra vägledningen även för de internationella studenterna så har Career Center klättrat upp i toppen av Sverigerankningen i International Student Barometer.

– Jag tror att vi har lyckats med föreläsningskoncepten. De går hem och är uppskattade vilket gör att vi får studenterna att komma till oss. Studenter av idag vill vara säkra på att de inte slösar bort sin tid. De behöver veta att det de går på är bra. Det gäller att göra det så intressant och passande som möjligt.

Vem känner du?

Eftersom arbetsmarknadsläget är gott just nu så är det ganska lätt för studenterna att hitta jobb. Men det finns ändå tips som många skulle ha nytta av att få med sig på vägen. Exempelvis hur otroligt viktigt det är med kontakter, omkring tre av fyra jobb går via kontakter numera uppskattar Andreas Torén.

Foto: Bredda Bilden/Emilia Bergmark-Jiménez

– Det ökar hur många jobb som går via kontakter, som tur är ökar det även hur många kontakter människor har.

Numera finns det jobb som aldrig kommer ut någon annanstans än på LinkedIn och liknande plattformar. Därför kan studenterna också få hjälp att vässa sin profil där. Inget ska lämnas åt slumpen. Du behöver ha DET som fångar din tilltänkta arbetsgivares intresse.

– Det är ganska lätt att sticka ut i en kreativ bransch men om du ska vara revisor så får du sticka ut på ett annat sätt.

Men den som börjar i tid, ägnar sig åt detektivarbete när det gäller arbetsmarknaden, företag i branschen och jobbtitlar, som väljer praktikplats och sommarjobb med omsorg och gör sitt exjobb inom ett relevant område, den har mycket vunnet.

– Det är en väldig skillnad att gå till en anställningsintervju och tänka ”nu går jag hit för att kolla om det är ett företag som är något för mig” jämfört med att gå dit med mössan i hand och tänka ”snälla ge mig ett jobb”! säger Andreas Torén.

 

Sara Bref

 

2018-11-29