Lite bloggläsning från hammocken?

2018-07-19

Jag fick precis ett email från en amerikansk kollega. Han hade försökt få tag på ett gäng svenska forskare som inte hade svarat på hans email. Jag skickade ett artigt svar och sa att i juli och början på augusti är Sverige stilla och att vi tar allvarligt på vår semester, med en rekommendation att försöka igen en bit in i augusti.


alt

För nu är det semester och de flesta har checkat ut från jobbet. Men det innebär ju inte nödvändigtvis att man inte vill läsa lite bloggposter ändå. Och just för detta ändamål har jag plockat ut mina mest lästa poster sedan jag började med denna blogg i september 2013. Så håll till godo om ni vill ha lite intressant läsning från hammocken:

(1) De ungas flykt till staden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta var bloggposten som visade hur 85 procent av landets kommuner hade färre 25-åringar kvar än vad de hade haft 18-åringar sju år tidigare. Bloggposten fick mycket medial uppmärksamhet och är fortfarande den mest lästa.

(2) Här är det bäst att bo givet boendekostnaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bloggposten var ett svar på diskussionen kring Bäst att bo-indexet. Det var många som sa ”Det är klart att det är många som tycker de platser ni rankar högt är attraktiva. Men de är ju så dyra att ingen har råd att bo där”. Så jag skattade hur mycket mer eller mindre än förväntat man betalade för det genomsnittliga huset givet hur man låg till på Bäst att bo.

(3) Poliser vs. Systembolaget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den här bloggposten kom till efter att jag hade hört en presentation av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han sa att han tyckte det var konstigt att vi kunde ha ett Systembolag i alla svenska kommuner men inte poliser. Så jag bestämde mig för att se lite närmare på hur denna relation egentligen såg ut i våra kommuner. Ingen bloggpost har för övrigt snurrat mer på Twitter än denna.

(4) Dyrare att bo i Solna och Sundbyberg än i London Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Denna bloggpost skrevs efter det att jag gjort beräkningar till min kollegas bok. Där kartlade vi hur många årslöner som krävdes för att köpa ett boende i olika områden i USA. Vi hade hittat liknande beräkningar för brittiska städer. Så jag bestämde mig för att se hur det såg ut i svenska kommuner.

(5) Vilka kommuner är bäst på integration? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den här bloggposten skrev jag tillsammans med Sofia Wixe redan år 2016 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. men det var egentligen först år 2017 som den fick uppmärksamhet. Under 2015 hade det (av naturliga skäl) varit ett starkt fokus på mottagandet av flyktingar, men Sofia och jag ville se vilka kommuner som vid detta tillfälle hade varit bäst på integrationen av utrikesfödda.

Och med detta önskar jag trevlig semesterläsning!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.