Midsommar!

Lästid: 3-4 minuter
Kategorier: HLK

Sedan 1953 firas midsommarafton på den fredag som infaller mellan den 20 och 26 juni. Det tidigare fastställda datumet, den 23 juni, fick då ge vika för att passa bättre in i ett industrialiserat samhälle. Precis som vid övriga svenska högtider laddar vi upp med sill, nubbe, öl och ett passande väder! Specifikt för midsommar är att vi lägger till jordgubbar och färskpotatis som hett eftertraktade livsmedel på matbordet. Även om vi numera kan äta såväl jordgubbar som färskpotatis året runt, så är det av stor vikt för många att kunna få tag i färska svenska gubbar och potatisar till midsommar.

Jordgubbarna kom till Sverige i slutet av 1700-talet och idag odlas jordgubbar på cirka 2 500 hektar friland.  Även om odlarna försöker få en säsong som sträcker sig mellan maj och september, sker ungefär 15 procent av årets försäljning under midsommarveckan. Med tanke på hur kort försäljningstid nyplockade jordgubbar har är det en delikat uppgift för odlarna att få fram tillräckliga mängder till dagarna innan midsommar. Trots odlingstunnlar och förädlade sorter är det inte alltid helt lätt att maximera storleken på skörden. Vädrets makter får stor påverkan på tillgång och därmed också priset. Men svenska jordgubbar ska vi ha, kosta vad det vill!

Samma sak gäller med den svenska färskpotatisen, den är en självklar del av midsommarbordet! Som tur är ligger midsommar en bit fram på sommaren och potatissäsongen, så priset har hunnit sjunka en hel del sedan årets första skörd. Den 25 april rapporterade SVT att årets första färskpotatis hade sålts till ett pris av 80 000 kronor för 40 kilo, kanske inte riktigt vad vi är beredda att betala inför midsommar. Även om priset har sjunkit drastiskt från april till juni, så är det inte ovanligt att potatisen ändå säljs under inköpspris i midsommarveckan. Färskpotatisen får fungera som en lockvara i butikerna. Det är inte bara vid midsommar som vi svenskar är ett potatisätande folk. Totalt äter vi 85 kilo potatis per år och person och potatisätande är som störst i Katrineholm och Sollefteå. Det sistnämnda kanske är något att ta upp till diskussion vid midsommarbordet!

Till potatisen äter vi sill, eller ”vi”? Äter alla sill? De flesta av oss har nog en eller flera i familjen eller vänkretsen som vägrar att förtära dessa kryddade inlagda fiskbitar. 24 procent av befolkningen över 16 år äter inte sill och sillvägrarna återfinns främst i åldern 16-35 år. Är detta en antydan om att midsommarsillen är på väg att förlora status till förmån för en matkultur med nya influenser, eller enbart ett bevis på sen ”sillmognad”? Ja där fick ni ytterligare något att fundera över mellan regnskurarna och ringlekarna!

Källor:

Nordiskamuseet.se

Bärfrämjandet.se

Svenskpotatis.se

Matometern.se

Lämna en kommentar