AI är en katalysator för förbättrade affärsprocesser

Prince Chacko Johnson

Att kombinera ingenjörskunskaper och ledarskap är ett kraftfullt sätt att påskynda affärstillväxt, säger Prince Chacko Johnson, doktorand i Digital Management. I sin forskning undersöker han AIs transformativa påverkan på etablerade strukturer och kompetens.

Från Indien till Jönköping – från ingenjörskonst till företagsledning... Det är en ganska rejäl resa, eller hur?

”Jag började min karriär som ingenjör och tog en kandidatexamen i elektronik och instrumenteringsteknik vid Karunya University i Indien. Men jag insåg snabbt att effektiv ledning är avgörande för framgången för ingenjörsrelaterade projekt. Det ledde till att jag valde att läsa en Master of Science i Engineering Management vid Jönköping International Business School. Innan jag flyttade till Sverige arbetade jag i olika IT-roller i flera länder, och det bidrog också till att bredda mitt perspektiv. I Jönköping hittade jag en perfekt blandning av akademisk excellens och möjligheten att uppleva en ny kultur. Innan jag påbörjade min doktorandresa arbetade jag som forskningsassistent vid Media Management and Transformation Centre (MMTC) på Jönköping International Business School.”

Din forskning handlar om digital transformation, eller hur?

”Ja, min forskning kretsar kring digital transformation, digitala forskningsmetoder, artificiell intelligens och management. Specifikt utforskar jag användningen av AI inom olika kunskapsområden och affärssektorer – till exempel juridiska tjänster, tillverkning och media. Jag undersöker hur de här branscherna använder AI för att hantera olika utmaningar och hur de bättre kan förbereda sig för att ta till sig nya teknologier i kunskapsintensiva roller.”

Du är också engagerad i projektet "AI and Industrial Dynamics" inom AFAIR?

"Projektet har varit en stor del av mitt arbete under de senaste åren och är nära kopplat till min doktorsavhandling. Just nu pågår det en omfattande förvandling av hela branscher. Projektets mål är att kartlägga hur AI påverkar konkurrensen mellan framväxande och etablerade företag, samt dess inverkan på arbetsmarknaden. Försvinner jobb, eller utvecklas de? Hur använder företag AI – främst för att förbättra befintliga erbjudanden eller för att skapa helt nya produkter och tjänster?"

Vilka industrier och företag är vinnare i den här processen? Och vilka är förlorarna?

”Det här är ett komplext och utvecklande forskningsområde. Vissa industrier – särskilt de som redan är teknikdrivna – till exempel verksamheter inom IT, finans och tillverkning, ligger i framkant när det gäller att dra nytta av AI. Dessa sektorer har infrastrukturen och agiliteten för att integrera AI sömlöst, vilket gör det möjligt för dem att förbättra produktiviteten, driva innovation snabbare och få ett konkurrensmässigt övertag. Företag inom dessa industrier som är proaktiva och villiga att omfamna AI kommer sannolikt att bli tydliga vinnare. Förmågan att anpassa sig, driva innovation och investera i kompetensutveckling av anställda kan med tiden förvandla potentiella förlorare till vinnare. I slutändan beror resultatet på anpassningsförmågan. Företag som ser AI inte bara som ett verktyg utan som en katalysator för omvandling – och som aktivt arbetar för att integrera det i sina kärnprocesser – kommer att blomstra. De verksamheter som är motvilliga att driva integrationen riskerar att bli omsprungna i en alltmer AI-driven värld.”

Är du orolig för att AI kan ersätta ditt jobb?

”Min forskning visar faktiskt att företag ser sina medarbetare som värdefulla investeringar. De investerar i människor och deras kunskap, men industrierna utvecklas snabbt, och digitala teknologier är avgörande möjliggörare i den här omvandlingen. Till exempel, när datorer först introducerades, var det många som var rädda för att de skulle ersätta mänskliga jobb. Men 25 år senare är de flesta av oss fortfarande anställda – även om våra jobb har utvecklats. Visst, AI kanske inte brygger ditt morgonkaffe (än), men AI kokar definitivt upp till stora förändringar i affärsvärlden. Men det är inte bara industrier som omvandlas – AI förändrar också oss. Det omformar våra roller, våra färdigheter och till och med hur vi uppfattar arbete. Ur mitt perspektiv bör AI ses som ett verktyg för att förbättra och utveckla våra arbetsprocesser och som erbjuder nya möjligheter för tillväxt och lärande. Vi är fortfarande långt ifrån att helt ersätta mänsklig kompetens, men AI innebär en utmärkt möjlighet för kompetensutveckling, vilket gör det möjligt för oss att utvecklas tillsammans med de teknologier som vi skapar.”

Vilka viktiga insikter har du fått från samarbetet med industrin?

”AFAIRs styrka ligger just i samarbetet med industrin, vilket gör det möjligt för oss att integrera verkliga exempel i vår forskning. En av de mest intressanta upptäckterna är att de största utmaningarna – och möjligheterna – ofta finns inom mellanchefsnivån. Mellanchefer är inte bara kuggar i maskineriet; de är drivkraften bakom mycket av den förändring vi ser i organisationer. De tänjer på gränser, initierar innovation och gör det ofta tyst, utan att trumpeta ut sitt budskap. Ändå förbises deras roll ofta. Undervärderar man mellancheferna så missar man också en möjlighet eftersom det ofta är de som tar de första stegen mot förändring. De implementerar inte bara strategier; de formar framtiden. Det är en dynamik som har flugit under radarn i många företag, men det är något som jag tror att de måste anamma om de vill att verksamheten ska frodas i ett snabbt föränderligt landskap.”

Varför är forskning om AI så viktig?

”Mänskligheten har enastående tillgång till information, och det är avgörande att forskare hjälper till att göra den här informationen tillgänglig och användbar. Istället för att främja rädslan för ny teknik måste vi visa hur de här verktygen kan användas effektivt. Det inkluderar också att hjälpa organisationer i att identifiera nödvändiga färdigheter och navigera förändring. Genom att vara proaktiva och utbilda oss själva har vi möjlighet att forma berättelsen om AI och dess potential.”

2024-08-27