OPTIPRO - Optimering av protesdesign enligt Kansei-engineering och maskininlärning
Fakta
Fackhögskola: Tekniska Högskolan
Partnerföretag: TeamOlmed, Aktiv Ortopedteknik, UNYQ
Finansiärer: KK-stiftelsen, Team Olmed, Aktiv Ortopedteknik, UNYQ
Projekttid: 2021-2023
Forskarteam:
Nerrolyn Ramstrand (Projektledare)
Projektet samlar experter inom protetik, industriell produktutveckling och maskininlärning för att förbättra kvaliteten på protetiska tjänster och produkter för patienter som genomgått en benamputation.
Introduktion
För att optimera användarnöjdheten bör protesprodukter vara bekväma, praktiska och ha ett tilltalande utseende som slutanvändarna tycker om och accepterar. Det övergripande syftet för projektet är att öka kunskapen om utformning och tillhandahållande av proteser i nedre extremiteter för att öka slutanvändarnas emotionella värde och tillfredsställelse med produkter och tjänster.
Med hjälp av Kansei Engineering-metoden omvandlas slutanvändarens synpunkter och känslor av specifika produktelement till konkreta designparametrar och bestämmer vilka specifika element som mest sannolikt kommer att framkalla ett positivt emotionellt svar från användaren.
Ändamål
Det sätt som amputerade känner för protesen kan påverka deras självförtroende, sociala tolerans och psykiska hälsa. Forskning tyder på att protesanvändarnas tillfredsställelse med utseendet på sina proteser ligger under en acceptabel nivå för medicintekniska industrin.
OptiPro är den första undersökningen i sitt slag som systematiskt undersöker protesegenskaper ur användarnas perspektiv och identifierar de som har störst potential för att förbättra användarnas emotionella respons och tillfredsställelse.
Förväntade resultat
Denna forskning kommer att få en direkt inverkan på förbättring av kliniska protetiska tjänster samt företag som är involverade i tillverkning av komponenter som ingår i den slutliga protesprodukten. Protesanvändare kommer att dra nytta av att få produkter som bättre matchar deras personliga preferenser och de får en djupare känslomässig koppling till dem. Det förväntas att detta kommer att återspeglas i användarnöjdhetsdata och mått på psykosocial hälsa och välbefinnande.
Vill du veta mer om projektet?
- Professor
- Hälsohögskolan
- nerrolyn.ramstrand@ju.se
- +46 36-10 1271
Vill du vara med och utveckla nästa projekt?
- Samverkanschef
- Tekniska Högskolan
- linda.bergqvist@ju.se
- +46 36-10 1074