Annika Engström

Universitetslektor Arbetsorganisation
Docent i arbetsorganisation

Forskning

Annika Engströms forskningsintresse omfattar kommunikation och lärande i grupper och organisationer. Hennes intresse riktar sig mot ledning och organisering för att hantera motstridiga logiker i organisationen, där diskrepanser orsakar spänningar som kan vara utmanade att hantera. Det kan röra utveckling kontra utförande, befintlig kontra ny kunskap, stabilitet kontra förändring och standardisering kontra variation i arbetsprocesser och kunderbjudanden. Paradoxtänkande och ambidexteritet är vanliga teoretiska perspektiv i Annikas forskning. Möteseffektiviet, förändringsledning och socio- tekniskt ledarskap i industrin är huvudsakliga studieobjekt.

I tidigare forskningsprojekt, InPot, har hon fokuserat ledares tillvaratagande av innovationskraft i den dagliga styrningen i leaninspirerade industriföretag. Hon ledde också forskningsprojektet Innovate , där hon tillsammans med fyra andra forskare och sex tillverkande företag undersökte organisatorisk ambidexteritet och konsten att balansera effektiv hantering av det som redan är planerat samtidigt som organisationen klarar av att vara innovativ och utvecklingsinriktad. I forskningsprojektet The Whispering Game studerades kommunikation och hantering av information i arbetet med kundanpassningar inom industrin. Annika har också medverkat i forskargruppen för Livslångt lärande, med fokus på Skolchefers arbete och skolan som lärande organisation. 

Idag bedrivs hennes forskning i den nystartade flervetenskapliga forskningprofilen AFAIR där Annika leder inriktningen inom Ledning och organisaering av AI transformation, med bland annat projekten PrepAIr och PropAIr. Hon leder också, Verkliga möten - när verkligheten varierar, som fokuserar en jämförelse mellan möten i fysiska, digitala och virtuella miljöer, finansierat av Forte. Annika är också en av forskarna i KOMPET,  om kompetensutveckling i Metallindustrin samt delaktig i KK-synergin om System för Ledarskapsutveckling. Forskningen är praktiknära genomförs i nära samverkan med  organisationer i såväl privat som offentlig sektor, där kunskapsutbytet mellan forskare och praktiker är central.

Biografi

Annika är född 1964 i Kiruna. Hon tog sin examen till vägledare 1989 och kom till Jönköping 1990 där hon vidareutbildade sig med en Masterexamen i Pedagogik. Annika har tidigare, vid sidan av sin vägledargärning, ägnat sig åt undervisning och handledning i samtalsmetodik, vägledning och coachning vid Umeå Universitet och vid Högskolan i Jönköping samt på konsultbasis i eget företag. Sedan 2006 är hon utöver sin forskning verksam som lärare vid JTH där hon undervisar i kurser inom kommunikation, ledarskap, verksamhetsutveckling och förändringsledning. Annika har genom åren på JTH haft olika ansvarsuppdrag som samordnare, programledare och medlem i avdelningens ledningsgrupp. I juni 2014 disputerade Annika vid Helix och institutionen för Beteendevetenskap och Lärande vid Linköpings Universitet i pedagogik med avhandlingen ”Lärande samspel för effektivitet – en studie av arbetsgrupper i ett mindre industriföretag" som hon 2015 fick årets HR-forskarpris för. Idag leder Annika forskningsprojekt och 2018 samt 2021 vann hennes olika projekt SPARK Award för samverkansskicklighet.

Akavia sände i december 2023 ett webbinarium med Annika om Ledarskap och AIsom kan ses via youtubelänken. I följande youtubeklipp (30min vardera) håller Annika två olika föredrag om “Att leda kunskapsutveckling och lärande” och “Att involvera och aktivera medarbetare i förnyelsearbetet” . 

Annika medverkar under maj 2022 i podden Fråga forskaren kring "Vikten av att organisera och leda samspelet mellan teknik och människa -”sociotekniska systemet”