Linda Johansson

Forskningschef
Institutet för gerontologi , Hälsohögskolan
Docent

Linda Johansson är docent i hälsa och vårdvetenskap och disputerad i omvårdnad. Hon är tf forskningschef och ansvarig för Hälsohögskolans forskningsmiljö samt lektor vid Institutet för gerontologi. 

Hennes avhandling från 2013 syftade till att utforska och beskriva måltidsrelaterade aktiviteter (planera, inhandla och laga mat), måltider och näringstillstånd bland hemmaboende personer med demenssjukdom. Resultaten visade att det finns ett samband mellan minskad kognitiv förmåga och ökad risk för undernäring. Förändringar rörande måltidsrelaterade aktiviteter och måltider påverkar både personer med demens och deras partners. Därför är det viktigt att stödja båda i paret och utgå från ett personcentrerat förhållningssätt.

Mellan 2014-2018 var Linda delaktig i ett projekt som finansierades av Vetenskapsrådet, först som postdok och senare som forskare. Projektet fokuserade på hälsosamt åldrande och några viktiga fynd är att; 1) personer med demenssjukdom har hög risk för malnutrition men också att ett strukturerat preventivt arbetssätt kan förbättra näringstillståndet, 2) det finns ett samband mellan näringstillstånd och oral hälsa bland äldre. Vård och omsorgspersonal behöver således lägga fokus på den orala hälsan och 3) genom att kombinera olika registerdata så är det möjligt att studera vården över tid bland individer.

Linda Johansson, huvudsökande, har under år 2021 erhållit drygt 5,9 miljoner från FORTE (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) för projektet ”Hur är vården och omsorgen organiserad för yngre personer med demenssjukdom?” som kommer att undersöka olika typer av stöd, insatser och nöjdhet hos personerna själva och deras anhöriga. Övrig forskning som Linda bedriver fokuserar på tvång och begränsningar bland personer med demenssjukdom, våld i nära relationer bland äldre samt preventiv vård för äldre inom bl.a. områdena nutrition, fall, trycksår, oral hälsa och läkemedel.

Linda är sedan 2024 en av två svenska representanter i styrgruppen för det europeiska COST action nätverket Ethics in dementia (EDEM).