Att räkna på ett relevant besöksunderlag

2019-03-12

Utgångspunkten för gladiatorutställningen var att använda en centralt belägen lokal nära E4:an. Valet föll på en av träningshallarna i Kinnarps arena och målet för antalet besökare sattes till 85 000.

I målet för de 85 000 besökarna räknades E4:an som en given strategisk blodåder. ”Alla som passerar under sommaren behöver en paus”. Var hundrade passerande bil skulle vara en potentiell besökare. Utöver möjligheten i antalet bilar räknade Destination Jönköping också med besökande skolklasser, en rad olika företagsevent och självklart också boende i Jönköpings Kommun.

Det går naturligtvis att räkna besöksunderlaget på flera olika sätt, men studerar man de platser där utställningen tidigare har arrangerats med stor framgång har befolkningsunderlaget varit mycket större. På alla orter som tidigare arrangerat gladiatorutställningen har 13 till 19 procent av befolkningsunderlaget besökt utställningen.

Med samma procentuella beräkning för Jönköpings Kommun innebär det att gladiatorutställningen i Jönköping skulle landat på mellan 18 000 – 26 000 besökare under mycket gynnsamma förutsättningar utifrån kommunens befolkning om ca 135 000 invånare. Destination Jönköpings beräkningsunderlag med 75 000 – 85 000 besökare skulle inneburit cirka 60 procent av kommunens invånare hade varit potentiella besökare. Vi vet att tanken var att turister skulle strömma till, men så blev det inte.

  • Breakeven om 71 000 besökare var en högoddsare i förhållande till befolkningsunderlaget
  • Jönköpings kommun uppfyller inte det procentuella befolkningsunderlaget som krävdes för gladiatorutställningen
  • 13-19 % för Jönköping skulle innebära cirka 18 000 – 26 000 besökare.
  • Nu blev det 9003 besökare, varför blev det så?

Fortsättning följer…

Anders Dybelius

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.