En hockeyhall eller ett världsmuseum?

2019-03-19

Att räkna på ett relevant besöksunderlag är en utmaning i sig men vilken roll spelar lokalen? Tidigare arrangörsorter har varit väletablerade muséer med världskända utställningar i sitt program. Alla tidigare platser är också större till antalet invånare vilket utgör en större ekonomisk plattform för en framgångsrik utställning. Så hur såg platserna som varit framgångsrika ut?

Moesgaard Museum, Århus.

Framtidssatsningarna är stora i Århus. År 2015 öppnade Århus kulturhistoriska museum i helt nya lokaler och samma år, ”Den gamle by”, vilket är Århus svar på Skansen. Siktet i Århus är inställt på att göra staden till kulturstad. Enbart stadens konstmuseum Aros hade 2015 550 000 besökare och till 2020 har de ambitionen att vara ett av de 20 mest betydande museerna för samtidskonst i världen.

I denna miljö ställdes Gladiatorutställningen ut i Moesgaard Museum i Århus. Muséet består av flera olika muséer och erbjuder ett större utbud av sidoutställningar. Moesgaard är redan idag en etablerad plattform med global exponering med exempelvis två stjärnor i Michelins attraktionsguide. Michelin delar ut 1, 2 eller tre stjärnor där 2 stjärnor är värt en omväg, tre stjärnor en helt egen resa.

The Canadian War Museum, Ottawa

The Canadian War Museum utanför Ottawa är Kanadas nationalmuseum och ett av världens mest respekterade militärmuseum med 500 000 besökare årligen.

Queensland Museum, Australien

Brisbane är Australiens tredje största stad. Där finns Queensland Museum som är Australiens mest besökta med många utställningar. Där slogs besöksrekord 2017 med 2 310 000 besökare.

Utmaningarna med Gladiatorutställningen var alltså flera.

  • Första gången som utställningen visades utanför ett etablerat museum.
  • En hockeyhall som inte erbjöd ett bredare utbud av kompletterande utställningar
  • För litet befolkningsunderlag i regionen.

Kontrasten mellan tidigare arrangerande städer och Jönköping kan inte bli tydligare.

Anders Dybelius

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.