Sofi Fristedt

Avdelningschef
Institutet för gerontologi , Hälsohögskolan
Docent

Sofi Fristedts forskning handlar huvudsakligen om teknik och vardagliga resmöjligheter (community mobility) som medel för aktivt och hälsosamt åldrande. Community mobility är en viktig aktivitet som främjar delaktighet i andra aktivitet och samhällslivet, vilket i sin tur antas främja hälsa och välbefinnande. I sin avhandling studerade Sofi äldres önskade och faktiska resmöjligheter samt subjektiva perspektiv på community mobilitet och delaktighet. Slutligen identifierades faktorer som var associerade med community mobility vid en viss tidpunkt och förknippade med förändring över 13 års tid. 


Sofi är också aktiv i ett antal projekt som fokuserar på att utveckla ny teknik med och för ett åldrande samhälle. Hon leder projektet Welfare@home som utforskar användarperspektiv från äldre personer som har hemtjänst och deras hemtjänstpersonal. Dessa perspektiv har sällan beaktats i tidigare forskning, och projektet syftat till att främja utveckling och implementering av användarvänlig välfärdsteknik inom hemtjänst.


Sofi är också intresserad av kvalitetsförbättring, evidensbaserad praktik (EBP) och utvärdering. Som en del av detta intresse har hon bland annat varit delaktig i översättningen till svenska av utvärderingsinstrument AusTOMs för arbetsterapeuter.


Nyckelorden i forskningen är: aktivt och hälsosamt åldrande, community mobility (vardagliga resmöjligheter), teknik, digitalisering, digital inkludering, innovation, delaktighet i aktivitet, hälsa och välbefinnande samt EBP och utvärdering.