Vem vann egentligen OS i Rio?

2016-08-22

Så var ännu ett olympiskt spel över och det är dags att summera resultaten. För Sveriges del så var det onekligen en rad höjdpunkter: damernas silver i fotboll, Sara Sjöströms alla medaljer, Jenny Rissveds guld i mountainbike och många fler. 11 medaljer blev det totalt vilket placerade Sverige på en 29:e plats.


alt

Men vänta lite…är det verkligen rimligt att jämföra länder på detta vis när de inte tävlar på lika villkor. Visserligen tog USA 121 medaljer, men så skickade de också en delegation på 565 personer. Tvåan Storbritannien knep 67 medaljer, men skickade också 364 personer, vilket kan jämföras med Sveriges 164. Dessutom har många av länderna i toppen många gånger fler personer som tävlar hemma vilket gör att sannolikheten att få fram en stjärna troligen ökar.

Därför har jag tillsammans med min kollega Richard Florida tittat närmare på hur många medaljer (och inte minst hur många guldmedaljer) varje nation tagit, men gjort det i relation till tre faktorer:

  • hur många människor som faktiskt bor i landet.

  • landets BNP (mer pengar ger mer resurser)
  • hur många individer som landet skickat till OS i Rio

Om vi börjar med att titta på antalet guldmedaljer per capita (beräknat som guldmedaljer per 10 miljoner invånare) ser det ut som följer:

Gold medals per Capita

Här hamnar Bahamas på första plats. De tog hem en guldmedalj, men per antal invånare så innebär det ett resultat på drygt 25 guldmedaljer per 10 milj. invånare. På andra plats hamnar Jamaica. De tog hem 6 guldmedaljer, och får då drygt 22 guldmedaljer per 10 milj. invånare. På tredje plats ligger Kroatien följt av Fiji och Nya Zeeland. Här hamnar Sverige på plats 24 (2,04 guldmedaljer per 10 milj. invånare) – före länder som USA och Ryssland.

Om vi istället tittar på antalet medaljer på det stora hela får vi följande ranking:

Medals per Capita

Här hamnar Grenada på första plats, visserligen bara med en medalj, men så har landet inte mer än drygt 100,000 invånare vilket ger dem 93,6 medaljer er 10 milj. invånare. Därefter kommer Bahamas (51,5 medaljer per 10 miljoner) och Jamaica med 40,4 medaljer per 10 miljoner invånare). Här kommer Sverige på 17:e plats med 11,2 medaljer per 10 miljoner invånare, vilket kan jämföras med USA 3,8 eller varför inte Kinas 0,51?

Men låt oss även titta på hur siffrorna ser ut om vi istället jämför med landets totala BNP (medaljer per 100 miljarder BNP i dollar), vilket säger något om vilka resurser landet har att stoppa in. Här utesluter vi dock Nordkorea, Venezuela, Kuba, Taipei och Puerto Rico pga. samtliga saknar rapporterade BNP-siffror till Världsbanken under senare år. Det är också värt att notera att troligen Kuba skulle hamnat väldigt högt här annars med sina 5 guldmedaljer men med ett mycket lågt BNP. Med det sagt tittar vi ändå på resultatet:

Gold Medals per GDP

 

På guldmedaljlistan hittar vi nu Jamaica i topp (42,8 guldmedaljer per 100 miljarder i BNP) följt av Fiji (22,8) och Kosovo (15,7). Sverige hamnar här relativt långt ner på plats 46 (0,41 guldmedaljer), men fortfarande före länder som Japan, USA och Kina.

Ser vi istället på det totala antalet medaljer i relation till landets BNP får vi följande resultat:

Medals per GDP
Jamaica hamnar fortfarande högt (på andra plats med 78,5 medaljer per 100 miljarder BNP) med enbart Grenada före (102 medaljer per 100 miljarder). Georgien hamnar nu på tredje plats (50,1) följt av Armenien (37,9). Sverige hamnar här på plats 44 med 2,2 medaljer per 100 miljoner.

Slutligen tar vi en titt på hur många medaljer som faktiskt togs av varje land i relation till antalet personer de skickade till OS i Rio. Här ska man dock komma ihåg att för en lagidrott så skickas relativt många delegater som tillsammans kan ta relativt få medaljer. Trots det tar vi en titt på slutställningen:

Medals per Athlete

Nu hamnar Azerbajdzjan på första plats. De skickade 56 personer som tillsammans tog hem 18 medaljer vilket blir 3,2 medaljer per 10 tävlande. Nordkorea kom tvåa med 7 medaljer på 31 personer vilket ger 2,2 medaljer per 10 tävlande. Trea kommer USA. Visserligen skickade de hela 565 delegater men de tog också hem 121 medaljer ihop. Etiopien kommer fyra (2,1) följt av Ryssland (2,0). För Sveriges del så hamnade vi på plats 48 då våra 164 delegater tillsammans tog hem 11 medaljer.

Så hade vi justerat för befolkningen så hade vi hamnat lite högre upp på listan, men å andra sidan så hade en justering baserat på BNP eller basat på hur många som skickats förvärrat läget. Så vi ska nog vara helt nöjda med vår 29:e plats i dessa olympiska spel.

 

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.