Samverkan, entreprenörskap och forskning var fokus på Näringslivsdagen

I samband med att Jönköping University (JU) firar trettio år som stiftelsehögskola genomfördes Näringslivsdagen 2024 på JU. Dagen syftade till att belysa den starka samverkan som finns mellan JU och näringslivet i regionen, och lockade nästan 230 företagare som kom för att ta del av det inspirerande programmet.

Ett av Jönköping Universitys viktigaste uppdrag är att visa upp all den relevanta forskning som bedrivs. Men forskningen kan bara vara relevant om den också sker i samverkan med industrin och andra partners. Därför arrangerade Jönköpings kommun och JU tillsammans en dag som visar upp flera av JU:s forskningsprojekt som nu genomförs i nära samarbete med industrin.

– JU är mycket viktigt för Jönköpingsregionen och dess fortsatta tillväxt. Det är därför väldigt intressant att få lyssna på både forskare och representanter från näringslivet som tillsammans kommer fram med nya spännande insikter, säger Sven Rydell, näringslivschef i Jönköpings kommun.

Emma Wiklund

Under dagen presenterades flera spännande ämnen såsom regional tillväxt och vad som är viktigt för utvecklande entreprenörskap. Emma Wiklund, före detta fotomodell och numera entreprenör inom hudvårdsbranschen, berättade om hur hon utvecklat sitt entreprenörskap som fotomodell till att bli företagsledare för sitt egna hudvårdsmärke Emma S. skincare.

Det bjöds även på presentationer och samtal om framtidens produktframtagning, materialteknik och AI med talare enligt programmet nedan i samverkan mellan akademiker och näringsliv.

– Jönköpingsregionen ligger redan i framkant när det gäller samverkan. För att behålla det goda entreprenörskapet i regionen är det viktigt att näringsliv och akademi fortsätter att samarbeta. Därför är denna dag viktig, säger Fredrik Ekvall, Director Project Management Bike & Strollers på Thule Group.

Stort intresse för fortsatt samverkan

Volvo Cars forskningschef Stefan Christiernin berättade om de stora utvecklingsbehov som Volvo ser gällande material och produktionsteknik. Volvo Cars är drivande i det projekt som vill förlägga ett nytt utvecklingscenter i Jönköping gällande hållbar pressgjutning.
– Det har varit en innehållsrik eftermiddag med fokus på framtid och utveckling. Det gläder mig att tillverkningsindustrin fick ta så stor plats med tanke på hur viktig den är för vår region. Jag är också glad att samverkan betonades. Det är då utveckling sker på riktigt, säger Annika Cederfeldt Jiveby, Business Manager på Elmia Subcontractor.

Dagen blev mycket lyckad och det finns ett stort intresse från regionens näringsliv att fortsätta utveckla kontakterna med JU. Med mer än tusen partnerföretag finns stora förutsättningar att lyckas.

– Det blev en väldigt bra dag med inslag från vår forskning, allt från entreprenörskap till AI, och många intressanta och inspirerande samtal. Jag hoppas att vi fortsätter samarbeta och sammanföra regionens företag med JU i olika konstellationer, säger Anders Jonzon, kommunikationsdirektör på JU.

Näringslivsdagen avslutades med mingel till vackra toner av Unga Folkstråket från Kulturskolan.


Se film från Näringslivsdagen och hör tankar från bland annat Måns Svensson, Sven Rydell och Emma Wiklund

Hela programmet

12.00 Lunch

13.00 Inledning Måns Svensson, rektor Jönköping University, och Johan Fritz, stadsdirektör

13.15 Jönköping som tillväxtmotor – panelsamtal med Charlotta Mellander, professor JIBS, Sven Rydell, näringslivschef, Ulrika Josefsson, verksamhetschef Spira, och Bengt Spjuth, J-Södra

13.45 Utvecklande entreprenörskap – Emma Wiklund, entreprenör i samtal med Lucia Naldi, professor JU och Anna Nordén, universitetslektor JIBS

14.30 Fikapaus med mingel

15.00 Framtidens produktionsutveckling – Kerstin Johansen, professor JTH, Fredrik Ekvall, Thule Group, Jimmie Sollén, Husqvarna

15.30 Hållbar materialteknik – världsledande forskningscenter till Jönköping? – Anders Jarfors, professor JTH, Stefan Christiernin, forskningschef Volvo Cars, Anders Gotte, Rise

16.00 Hur påverkar AI din organisation? Annika Engström, docent JTH, Ulf Axelsson Husqvarna, Emma Hallman, Fagerhult och Petrus Ekbladh, Science Park

16.30 Sammanfattning och reflektion, Håkan Eng, moderator, och Sven Rydell, näringslivschef

16.40 AfterWork till tonerna av Unga Folkstråket, Kulturskolan

2024-05-30