Cybersäkerhetsdagen på Science Park.

Ett 70-tal deltagare kom till premiären av Cybersäkerhetsdagen, som anordnades i Science Park Towers.

BankID lyftes på första Cybersäkerhetsdagen

Den 23 oktober hölls den första Cybersäkerhetsdagen i Science Park Towers i Jönköping med syftet att öka kompetensen och medvetenheten om cybersäkerhet. BankID var ett av ämnerna som lyftes på eventet, som bland annat anordnades av Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU).

Robert Carlsson, produktansvarig på BankID.

Robert Carlsson, produktansvarig på BankID, var en av föreläsarna under Cybersäkerhetsdagen.

Det kom cirka 70 deltagare från företag, akademin och andra organisationer till Cybersäkerhetsdagen. En av föreläsarna var Robert Carlsson, produktansvarig på BankID.

- Jätteroligt att vara här och ett fantastiskt initiativ. Att få större kunskap om både hoten och lösningarna inom cybersäkerhet och att samlas kring de här frågorna är viktigt för hela samhället. Annars står vi ensamma mot den organiserade brottsligheten, säger Robert Carlsson.

Han tycker att JTH ligger långt framme på området.

- Vi har sträckt ut händerna till många högskolor för att försöka få till en dialog och ett samarbete och från JTH har vi fått flera svar så det verkar lovande, säger Robert Carlsson.

"Kan vara trygga med BankID"

Hans budskap till deltagarna på Cybersäkerhetsdagen var att samarbeta, skaffa kunskap och förstå hotbilden. Till användare av BankID hälsar han att de kan vara trygga med att använda den tjänsten.

- Det du ska vara vaksam på är om någon kontaktar dig och ber dig att föra över pengar med ditt BankID. Kom också ihåg i det här sammanhanget att det du ser i ett meddelande eller på en webbplats när du klickar vidare på länkar kan vara en fasad.

Bytte tillvägagångssätt

Han tycker att bankerna lyckades bra med budskapet om att de inte ringer upp sina kunder och ber dem använda BankID. Problemet var att bedragarna då bytte tillvägagångssätt.

- Istället för att ringa upp folk började de skicka sms om att exempelvis en soffa för 45 000 kronor var på väg hem till dig och att du skulle ringa dem om du hade några frågor. Då ringde de själva upp bedragarna och då försvann bankernas budskap om att de inte ringer upp sina kunder ut genom fönstret.

Robert Carlssons råd i en sådan situation är att sitta lugnt i båten.

Enda sättet att bli lurad

- När du blir stressad slutar du tänka. Du ser ett stort hot som du vill skydda dig ifrån, men råkar istället ut för något ännu värre. Det är inte lätt när adrenalinet och kortisolet flödar, men nästan det enda sättet att bli lurad på med BankID är om du själv luras att skicka iväg dina pengar, så försök att låta bli det, säger Robert Carlsson.

Han berättar att BankID själva bland annat har infört kontroll av id-handlingar och ansiktsigenkänning vid utfärdande av BankID samt en rad tekniska säkerhetsåtgärder ”under skalet”. Den här typen av bedrägerier har också minskat i antal.

"Oroligt på små och medelstora företag"

Johanna Parikka Altenstedt som arbetar med cybersäkerhet på Afry var ännu en av föreläsarna på Cybersäkerhetsdagen. Hon nämner att medvetenheten kring cybersäkerhet börjar bli bättre, men att det är lite oroligt på många små och medelstora företag.

- De har vanligtvis ingen intern IT-avdelning eller säkerhetschef, utan där är det en eller två personer som har på sig alla kepsar. Jag kan lugna dem med att de kan börja med en inventering, för ofta har de det som krävs i sina lokaler. Har man inte det får man ta det i prioritetsordning, för säkerhetsfrågor ska inte äta upp företagens resurser så att de inte kan bedriva sin verksamhet, säger Johanna Parikka Altenstedt.

Hon tyckte det var kul och inspirerande att medverka på Cybersäkerhetsdagen och att få nya insikter från de andra deltagarna.

Cybersäkerhetsdagen anordnades av Science Park, Jönköping University, Almi, Svenskt Näringsliv och Företagarna.

Cybersäkerhetsdagen i Science Park Towers.

Erik Bergström och Joakim Kävrestad, båda universitetslektorer på JTH, var moderatorer på Cybersäkerhetsdagen.

Johanna Parikka Altenstedt, som arbetar med cybersäkerhet på Afry.

Johanna Parikka Altenstedt, som arbetar med cybersäkerhet på Afry, föreläste om de utökade kraven på cybersäkerhet.

Rikard Bodforss vd för Bodforss Consulting AB.

Rikard Bodforss, vd för Bodforss Consulting AB och som har jobbat med cybersäkerhet i 25 år, föreläste också på Cybersäkerhetsdagen.

Cybersäkerhetsdagen i Science Park Towers.

Det anordnades tre workshops på Cybersäkerhetsdagen med följande teman: "Cybersäkerhet 101", "BankID för oss" samt "Hur hanterar vi NIS2".

2024-10-24