Ju mer vi betalar desto mer kultur får vi?

2016-03-15

I förra veckan skrev jag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om siffror som publicerades via SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.på hur mycket pengar varje kommun spenderade per person på kultur. (år 2014) Skillnaderna var ganska stora – allt från 2524 kronor i Umeå till 434 i Nordanstig. Ganska fort uppstod en diskussion på twitter om hur personer inte alls var förvånade över att just deras kommun spenderade så lite. För många fyller kulturen en viktig funktion för att platsen ska uppfattas som levande och intressant.


alt

När jag gjorde en korrelationsanalys för att försöka se om en viss typ av kommuner spenderade mer så hittade jag samband som var ganska svaga rent generellt. Men trots allt var ett fåtal signifikanta och en sådan faktor som det faktiskt fanns ett (svagt) signifikant samband med var hur hög kommunalskatten var (med en korrelation om ca 0,2). Rent instinktivt så låter detta rimligt. Om kommunen tar in mer i kommunalskatt per person så bör den också ha mer att spendera på kultur per person.

Den här veckan har jag därför gjort om analysen, men med en tvist. Istället för att titta på hur mycket varje kommun spenderar på kultur per person så tittar jag på hur mycket de spenderar – GIVET den kommunala skattenivån. (En mer teknisk förklaring är att jag låter kulturkostnaden förklaras av kommunalskatten i en enkel regression och sedan sparar jag den ostandardiserade residualen). Kartan nedan visar därmed hur mycket mer eller mindre kommunen spenderar på kultur givet det vi skulle kunna förvänta oss baserat på nivån på kommunalskatten. Denna karta är med andra ord mer rättvisande än den karta jag publicerade i förra veckan:

Kulturkarta 2
De mörkgröna kommunerna spenderar relativt väsentligt mer än förväntat givet kommunalskatten, medan de röda kommunerna spenderar betydligt mindre än förväntat. I topp hittar vi fortfarande Umeå som spenderar 1450 kr mer än förväntat, följt av Emmaboda (1140 kr), Malmö (811 kr), Vara (725 kr) och därefter Åsele (708 kr). Alla utom Vara ligger också i topp om vi bara ser till hur mycket som spenderas (oavsett kommunalskatt). Bottenplaceringarna står Nordanstig (665 kr mindre än förväntat), Högsby (502 kr mindre), Lekeberg (477 kr mindre), Gullspång (445 kr mindre) och Bollebygd (421 kr mindre än förväntat). Både Gullspång och Bollebygd skjuter alltså ner Täby och Salem från botten fem-listan om vi tar med kommunalskatten i beräkning. Båda spenderar dock väsentligt mycket mindre på kultur än förväntat givet kommunalskatten (294 kr resp. 397 kr mindre än förväntat).

För att lättar se ungefär hur din egen kommun placerar sig så har jag gjort följande scatterplot. På den horisontella x-axeln ser vi den totala kommunalskatten för år 2014. På y-axeln ser du hur mycket per person som spenderades på kultur. De linjer som är utsatt visar medianvärdet för respektive variabel. Överst till höger hittar man alltså kommuner som ligger över medianvärdet både vad gäller kommunalskatten och hur mycket man spenderar på kultur. Nere till vänster hittar vi det motsatta, dvs. kommuner som har en lägre kommunalskatt än medianvärdet och som också spenderar mindre än medianvärdet på kultur. Kommunerna uppe till vänster är de som har en relativt låg kommunalskatt men som spenderar relativt mer på kultur per person. Kommunerna i högra nedre hörnet har en kommunalskatt över medianvärdet men spenderar mindre än medianvärdet på kultur.

Kulturscatter

I vilken ruta ligger DIN kommun?

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.