Här är det bäst att fira jul 2019

2019-12-19

Så då var det dags för julledighet igen. Ett långt och skönt jullov för oss som jobbar inom akademin och förhoppningsvis även lite ledighet för er som inte gör det. Kanske kommer julen att vara vit just där du bor, kanske är huset redan väldoftande av glögg och kanske är julgranen på foten och alla julklappar inslagna.


alt

Det finns få helger som ligger oss lika varmt om hjärtat som julen. Men för att hjälpa er lite extra på travel så har jag, som återkommande årlig tradition, valt att ranka våra svenska kommuner baserat på var det faktiskt – rent statistiskt – är bäst att fira jul.

De kriterier jag använder är:

– andel barn i åldern 0-14 år (för julen är främst barnens högtid)
– antal leksaksbutiker per barn (julklappar är alltid uppskattade)
– antal godisbutiker per barn (när annars kan man få äta så mycket godis man vill?)
– medeltemperatur i kommunen (vi vill ju helst ha en vit jul)

Kartan nedan visar årets resultat:

alt

Och vinnaren är – ÅRE! Denna ohotade gigant på julhimlen. För tredje året i rad så intar Åre förstapositionen på listan. Här finns snö, här finns godis och leksaker, och här finns barn. På andra plats på listan hittar vi Habo – en uppstickarkommun i julsammanhang precis utanför Jönköping. Habo har avancerat med en placering sedan förra årets tredjeplats. Efter Habo kommer något av en julskräll: Botkyrka intar årets tredjeplats. Det är en ordentlig klättring från förra året då kommunen hamnade på 18:e plats. På fjärdeplatsen hittar vi Vaxholm – en kommun som tappat något sedan förra årets andraplatsplacering. Men även en topp fyra-placering får anses som väl jobbat av Vaxholm. På femte plats hittar vi ännu en skräll – Strängnäs! Kommunen har klättrat hela 22 placeringar sedan förra året. Bra gjort av Strängnäs i dessa jultider.

På plats 6-10 hittar vi: Järfälla, Kil, Eda, Strömsund och Gnesta – samtliga kommuner med goda julförutsättningar.

Och tar vi en titt på kartan så ser den mer mörkröd ut ju längre norrut vi kommer. Men det betyder ju inte att Skåne (eller andra kommuner också för den delen) inte lämpar sig för julfirande. För julen är naturligtvis fortfarande lika underbar och denna högtid kan ingen statistik eller siffror göra rättvisa.

God Jul!


Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.