Här är det bäst att fira jul 2021

Närbild på en julgran
2021-12-16

Då var det dags igen för den allra bästa högtiden på året. Julgranen står på plats. Julklapparna är inslagna och klara. Köttbullarna och prinskorvarna står på spisen och julskinkan i ugnen. Glöggen är varm. Julmusiken strömmar ut från högtalarna. Det enda som återstår att att fundera på var julen ska firas?

Och tänka sig - just den frågan kan jag hjälpa till med. Med lite statistik räknar vi som vanligt ut vilken kommun som är den absolut mest lämpade för julfirande. De kriterier som ingår i detta högst vetenskapliga jul-index är följande:

– andel barn i åldern 0-14 år (för julen är främst barnens högtid)
– antal leksaksbutiker per barn (julklappar är alltid uppskattade)
– antal godisbutiker per barn (när annars kan man få äta så mycket godis man vill?)
– medeltemperatur i kommunen (vi vill ju helst ha en vit jul)

Kartan nedan visar årets resultat:

Julindex 2021

Och vinnaren är...(fanfar)...ÅRE! Även detta år tar Åre hem segern. Denna ohotade kommun på julindex-toppen. Här finns det snö, godis, leksaker och barn - allt som behövs för en riktigt lyckad jul.

Även Värmland går starkt i år. På andra och tredje plats hittar vi Kil och Forshaga. Stockholmskommunen Vaxholm dyker upp på fjärde plats innan Vetlanda i Småland. Hela topp 20-listan hittar vi nedan:

Topplista julindex 2021

Men som jag brukar säga – även om just DIN kommun saknas på denna lista så misströsta inte – julen är naturligtvis fortfarande lika underbar och denna högtid kan ingen statistik eller siffror göra rättvisa. Så sätt på glöggen, ta fram pepparkakorna och börja fira.

God Jul!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.