Midsommar-20 vs Covid-19

2020-06-17

Jag har tidigare bidragit med statistik och historik om mat och dryck samt traditioner när det gäller midsommar. Jag har även ställt vårt traditionella midsommarfirande i relation till vårt traditionella julfirande. I år går det inte att motstå att ställa midsommarfirandet mot Covid-19 och jag gör det utifrån tidigare temaområden.


alt

Väder

På midsommar vi vill sitta ute vid ett dukat bord på ett grönt gräs under en solig himmel. I reklamfilmen ser vi familjen släpa bordet ut och in allt eftersom regnet kommer och går. Snapsen och sillen får ju inte bli vattenskadade, utan det gäller att hålla koll uppåt. Men hur blir det i år när själva förutsättningen för att vi ska kunna träffas över åldersgränser och geografiska ursprung är att vi håller oss utomhus? Ja, vädret är ju ingen idé att försöka påverka så frågan är istället hur många uteplatser som hunnits färdigställas under vårens beordrade distansarbete från hemmet? Byggbranschen har haft högsäsong och sågverken producerar virke för fullt. Frågan är också hur stor marknaden har blivit för partytält och paviljonger? I Radio P4 Skaraborg rapporterade man 2015 om att ett företag med lokal förankring det året ökat sin försäljning av partytält inför midsommar med 30 % mot tidigare år – detta då helt utan påverkan av Covid-19! Så frågan är hur många procent det ökar i år.

En liten påminnelse bara, när ni dukar upp – tänk på avståndet mellan gästerna…

Kärlek

Även om Tegnell deklarerat att inte sex i sig är riskfyllt ur Coronaperspektiv, så kanske inte detta års midsommarfirande slår rekord avseende nya romanser. Men vem vet, en vecka efter släppta reserestriktioner kanske det suktas rejält efter nya äventyr. Tidigare år har jag konstaterat att det inte föds fler barn utifrån tanken om ”midsommarsex” så som det gjordes fram till mitten av 1900-talet. Däremot visar statistiken att perioder då vi är lediga leder till ökat antal graviditeter – men hur det blir med det i år får vi veta först om ett antal månader. 

Det finns en sak som talar mot ökat barnafödande, historiskt sett avlas färre barn under krisperioder, vi väntar med barn tills livet börjar se ljusare ut. Kanske blir årets kris undantaget som bekräftar regeln, i april kom det stora rubriker om att försäljningen av sexleksaker ökade i Sverige och resten av världen. Men som de moderna människor vi är vet vi att sex inte alltid leder till barn, så återigen – vi får vänta och se!

Mat och dryck

Jag tänker inte göra en ny genomgång av att vi svenskar har en förmåga att äta och dricka i stort sett samma sak under alla våra stora högtider. Men i år blir det lite annorlunda, eller kanske inte alls annorlunda. För den som håller sig isolerad i hemmet och varken besöker mataffärer eller Systembolaget själv är nog risken stor att det blir en inköpslista utifrån principen ”same procedure as last year”! Det vill säga matjessill, gräddfil, färskpotatis, dill, gräslök och en flaska kryddat brännvin. Samt svenska jordgubbar om de inte är för dyra, och glöm inte grädden. 

Att gå runt och låta sig inspireras i mataffären och hitta lite andra saker än det man tänkte köpa, det finns inte längre i många svenskars vardag. Jag har själv äldre föräldrar som vi handlar åt, och de föredrar när det är min man som står för inköpen – ”För han brukar hitta lite roliga och extra goda saker!”. Då förstår ni kanske vem som står för matlagningen här hemma. 

Midsommarstång

I stort sett alla offentliga midsommarfiranden är inställda i år. Här har verkligen Covid-19 vunnit slaget. På festplatser, i parker och vid sommarhem kommer midsommarstången att lysa med sin frånvaro. Men ni kan vara lugna, lika väl som den kommer att vissna ner i år liksom alla andra år, så kommer det att komma en ny nästa år. Du som kan ge dig ut i naturen, njut av blommor och blad där, för de är nästan ännu vackrare på sin naturliga plats än uppbundna på en stång!

Familj, vänner och de vi inte känner

Då kommer vi till det som kanske är själva grejen med midsommar, att träffa vänner och umgås. Till skillnad från julen har midsommar utvecklats till en högtid vi gärna firar med andra än familjen. Men som ett resultat av många inställda offentliga arrangemang kommer det här bli året då vi får stå för allt själva. Ungar kan inte dansas trötta till musiken från en äldre man med dragspel, såvida man inte råkar ha en sådan i bekantskapskretsen, eller sjunga sig hesa till små grodorna under ledning av en tant i folkdräkt med krans i håret. Äldre släktingar kan inte tas med till en festplats för att beskåda dessa lekar inklusive fiskdammar, chokladhjul och ponnyridning för att sedan skjutsas hem innan den riktiga festen börjar. I år gäller det att föra traditionerna vidare på eget sätt och försöka förklara för barnen vad midsommar går ut på förutom att äta sill, jordgubbar och dricka nubbe. Förklara att det inte är vilken fest som helst, att den börjar mitt på dagen och håller på långt in på natten. 

Men som alla andra midsomrar handlar det om att ta hand om varandra. Att se till att alla mår bra, oavsett ålder och vad som finns i glasen. 

Ulli Samuelsson

Lektor i pedagogik; forskar om digitalisering, digital inkludering och digital ojämlikhet med fokus på skola och utbildning samt äldre.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.