Sista veckan i september, 25-29 september, blir det en vecka med fokus på forskning och forskningskommunikation på Jönköping University. Under veckan kommer forskare från våra fyra fackhögskolor, tillsammans med externa gäster, hålla lunchföreläsningar/samtal i JMW-salen på högskolebiblioteket.

Alla som är intresserade är välkomna att lyssna på föreläsningarna. Evenemangen är gratis, öppna för alla och ingen föranmälan krävs. Vi erbjuder dock möjligheten att förköpa fika - kaffe och kanelbulle för 45 kronor - eller en lunchwrap med dryck och kaffe för 99 kronor för den som vill äta under tiden.

Tid och plats

Alla föreläsningarna hålls i JMW-salen på högskolebiblioteket klockan 12-13. (Föreläsningen startar 12.15)

  • "Artificiell intelligens - för och emot mänskligheten" - 25 september

    Artificiell intelligens (AI) är en av vår tids mest omdanande företeelser. I dagsläget varierar förväntningarna från rena domedagsscenarier där ”maskinerna tar över världen” till förhoppningar om snabba och banbrytande upptäckter inom t. ex. sjukvård och medicin.
    Visa mer

    Dagens filosofiska samtal mellan Ulf Johansson, professor i datavetenskap på Tekniska högskolan i Jönköping (JTH), Annika Engström, universitetslektor i arbetsorganisation på JTH, och Ann Aldén, teologie doktor och kyrkoherde i Jönköping, handlar därför om vår syn på AI, samt om ett antal viktiga etiska frågor som nu måste ställas.

  • "Dottereffekten gör företag mer jämställda" - 26 september

    Svenska företag som leds av en manlig vd som har döttrar blir mer jämställda - men först när papporna inser hur tufft flickor och kvinnor har det.
    Visa mer

    Lucia Naldi och Timur Uman, professorer i företagsekonomi på Jönköping International Business School, har forskat om den så kallade "dottereffekten" i svenska företag som startats under perioden 2004-2017. Det visar att få döttrar påverkar jämställdheten i pappors företag på ett påtagligt sätt.

    Lucia Naldi och Timur Uman kommer först att berätta lite kortfattat om forskningen och sen följer ett panelsamtal där de samtalar med Sigge Antonsson, affärschef på Ludvig & Co, samt Annika Cederfeldt Jiveby, näringspolitisk chef på Handelskammaren Jönköpings län.

  • "Den ensamma galningen?" - 27 september

    Många terrordåd begås av ensamma gärningsmän - utan någon tydlig koppling till kända nätverk.
    Visa mer

    Marco Nilsson, docent i statsvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation, är expert på våldsamma konflikter i internationella politik, och släppte nyligen boken "Jihadism in Scandinavia - Motivations, Experiences, and Change" där han har intervjuat aktiva och före detta jihadister, även IS-krigare. Han samtalar med journalisten Anna-Lena Lodenius, som är en av Sveriges främsta experter på politiska extremiströrelser och som släppte boken "Vi måste förbereda oss på död: i huvudet på en terrorist" 2022.

    Samtalet kommer att handla om terrorism och terrorister - och om det aktuella säkerhetsläget.

  • "Stressa mindre, yoga mer" - 28 september

    Om du stressar mindre och ägnar dig åt yoga eller annan lågintensiv träning så minskar du risken för kognitiva och fysiska problem när du blir äldre.
    Visa mer

    Ingemar Kåreholt, professor i gerontologi, har forskat om hur stress i arbetslivet gör att risken för att få fysiska och kognitiva problem senare i livet ökar. Peter Blomstrand, biträdande professor på Hälsohögskolan och specialistläkare inom Region Jönköpings län, har tittat på hur yoga, och annan lågintensiv träning, minskar risken för demens. Tillsammans samtalar de om vad du kan göra för att få en hälsosammare ålderdom.

  • "Forskningskommunikation för forskarens egen skull" - 29 september

    I år fyller bloggportalen Vertikals tio år. Vertikals står för forskningskommunikation på ett nytt sätt - med forskarnas egna ord i fokus.
    Visa mer

    Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på Jönköping International Business School, Emil Danielsson, f.d projektledare Vertikals, och Lovisa Hamrin, ordförande i Hamrinstiftelsen, pratar om Vertikals, dess historia och betydelse samt om vikten av forskningskommunikation.

Forskning i fokus arrangeras av Jönköping University och ingår i konceptet ForskarFredag. ForskarFredag genomförs årligen i slutet av september på flera olika platser runt om i Sverige, och i resten av Europa under namnet European Researchers’ Night. Syftet är att sprida forskning till allmänheten och inspirera unga till vidare studier.