Här är det bäst att fira midsommar 2021

Midsommarmat på tallrik

BIld av Pasi Mämmelä från Pixabay

2021-06-23

Då kom sommaren till slut. Efter en regnig månad i maj kändes det som att sommaren aldrig skulle komma. Men inget kunde varit mer fel. Nu är solen och värmen här. Semestrarna väntar runt hörnet och midsommarfirandets planerande är i full gång.

På tal om midsommar - har ni bestämt VAR ni ska fira? Inte det. Då har jag lite statistik att erbjuda. Som traditionen bjuder kommer här årets midsommarindex som helt enkelt rankar kommunerna i Sverige efter var det lämpar sig bäst att fira.

De variabler som finns med i indexet är desamma som tidigare år:

  • tillgång till potatisodlingar (närproducerat är bäst)
  • tillgång till bärodlingar (jordgubbar smakar bäst nyplockade)
  • trålfiske i saltvatten (färskare än så får ni inte sillen)
  • antal kvadratkilometer vatten samt antal kilometer kuststräcka (visst är det lite mysigare att sitta med utsikt över vattnet?)
  • systembolag per invånare (skönt att slippa trängas när nubben ska inhandlas)
  • medeltemperatur (att slippa täckjackan är en bonus)
  • musiker per invånare (att ha sina egna spelemän vid midsommarstången är ju alltid trevligt)

Och efter lite nedladdning av statistik och lite räknande av index så får vi följande karta:

Midsommarindex 2021

Och vinnaren är - GOTLAND! Även i år är ön rankad på första plats och ohotad midsommarkommun. Här finns det kuststräckor, potatisodlingar, fiske, musiker, vatten och varmt väder - allt för ett perfekt midsommarfirande.

Tabellen nedan visar Topp 20-listan om du nu inte har hunnit att boka in en plats på Gotlandsfärjan:

Topp 20 Midsommarindex

Tvåa på listan är Mörbylånga på Öland - en kommun som också har liknande egenskaper som Gotland. Här finns det dessutom många bärodlare, som kan komma väl till pass i midsommartider, men något färre musiker än på Gotland.

På tredje plats kommer Sölvesborg, kustkommunen i Blekinge med mycket bär- och potatisodlingar. Här finns det även gott om tillgång till fiske.

Ytterligare kustkommuner dyker upp längre ner på listan: Valdemarsvik, Tanum, Båstad och Simrishamn, innan pittoreska Vadstena, som visserligen inte har havskust, men är vackert beläget vid Vätterns strand.

Många välkända semesterorter finns med på listan, men kanske det även finns en och annan inspirerande överraskning? Kanske får vi locka med en midsommar i Torsås, Bräcke eller Tierp?

Jag vet av erfarenhet att listan tidigare väckt en del ilska i Dalarna, som med bestämdhet menar att deras kommuner borde toppa denna lista. Men för att lugna eventuell kritik vill jag bara säga att listan är långt ifrån vetenskaplig och det finns säkert massor av kommuner runt om i vårt land som kommer att vara fantastiska midsommarställen - oavsett om de finns med på denna lista eller ej. För om bara regnet håller sig borta och grillen kommer igång framåt kvällen - ja, då är midsommar underbar oavsett var vi befinner oss.

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.