Det livslånga lärandet
På Tekniska Högskolan erbjuder vi olika utbildningsalternativ för dig som är yrkesverksam och vill utvecklas i din roll. Vi tillhandahåller fristående kurser, program, och helt skräddarsydda utbildningar som går att kombinera med ditt yrkesliv.
Nedan har vi listat våra kommande kurser och huvudområden när det kommer till kompetensutveckling. Valmöjligheterna är många när det kommer till utbildningsform, dels kan man studera på campus eller på distans genom E-learning eller blended learning. Tillsammans kan vi hitta det absolut bästa sättet att spetsa din eller dina medarbetares kompetens.
Effektivare Materialflöden, 5 hp
Är du intresserad av att veta mer om materialflöden i olika verksamheter? Vill du veta hur materialflöden kan designas och styras effektivare med hjälp av data-drivna beslut? Har du någon gång funderat över hur mycket som ska beställas från en leverantör eller hur stort säkerhetslagret ska vara för att säkerställa en viss leveranssäkerhet till kund? Här utforskar vi svaren!
Fokus i kursen är att förstå grunderna i hur materialflöden inom verksamheter kan planeras och styras, från råmaterial till slutkund. Du kommer få en grundläggande förståelse för materialflöden, samt verktyg för att kunna besvara frågor som, vad, när och hur mycket som ska beställas, produceras, monteras eller distribueras utifrån faktorer såsom efterfrågan, kostnader och intäkter.
För vem?
Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar med någon form av materialförsörjning eller materialflöden av fysiska produkter, i till exempel tillverkande företag, distribuerande företag eller offentliga verksamheter.
Det här gör vi:
I den här kursen går vi från teori till praktik, där du får både verktyg och kunskap för att styra materialflöden som ett proffs och direkt testa dina nya färdigheter i praktiska delprojekt för din egen verksamhet. En viktig del är att arbeta datadrivet, så istället för att gissa och hoppas på det bästa får du använda historisk data för att fatta smarta beslut. Tänk dig att kunna styra ditt materialflöde med precision och samtidigt öka både effektivitet och lönsamhet. Dessutom lär du dig vilken data som faktiskt behövs och hur den kan struktureras för att ta ännu smartare beslut. Vem vet, kanske AI kan bli din framtida beslutspartner!
Kursinnehåll:
- Dimensionering av orderkvantitet
- Lagerdimensionering
- Materialstyrningsmetoder
- Segmentering och differentiering med hjälp av ABC-analys
- Prognostiseringsmetoder
- Strategiska ledtider inom verksamheter
- Ledtiders inverkan på verksamheters lönsamhet
- Strategisk positionering av buffertar, så som lagerpunkter
Kursformat:
Kursen är en onlinekurs med inspelade föreläsningar, seminarier och digital handledning. Kursarbetet består av övningar och praktiska projekt. Online-möten och seminarier hålls vanligtvis måndagar 14-16. Kursen går på kvartsfart och passar dig som vill kombinera jobb med studier.
Länk till ansökan hittar du på kursens hemsida Öppnas i nytt fönster..
Alla utbildningar
Tekniska Högskolans utbildningar och aktiviteter riktade mot yrkesverksamma sökbara inför kommande kursomgång.
Även inom YH ges korta kurser riktade mot yrkesverksamma, läs mer här Öppnas i nytt fönster..
Kompetensområden
På Tekniska Högskolan finns lärare och forskare med god kompetens inom en rad områden
- Byggnadsteknik
- Belysningsvetenskap
- Datateknik
- Informatik
- Verksamhetsutveckling
- Produktionssystem
- Logistik
- Produktutveckling
- Material och tillverkning
- Gjutna material/komponenter och processer
Uppdragsutbildning
Förutom de fristående kurserna vi erbjuder, direkt anpassade för yrkesverksamma och öppna för alla att söka, har Tekniska högskolan många lösningar för dig som söker kompetensutveckling inom ramen för uppdragsutbildning där det alltid är arbetsgivaren som beställer och betalar för din plats.
Kontakta oss så att vi i samråd med dig och din arbetsgivare kan komma fram till vad som skulle passa bäst för just dig.
- Projektledare
- Tekniska Högskolan
- stefan.brolin@ju.se
- +46 36-10 1717
- Samverkanschef
- Tekniska Högskolan
- linda.bergqvist@ju.se
- +46 36-10 1074