GTH (Göstas Tekniska Högskola)
Ett hett ämne inom EU är matchning av kompetenser på arbetsmarknaden, dvs. att individer ska besitta de kompetenser som företagen behöver. När familjeföretaget EAB i Smålandsstenar behövde ingenjörer specialiserade på hållfasthetsberäkning för stålkonstruktioner tog man den enkla vägen - man startade en egen högskola.
Vid millennieskiftet behövde familjeföretaget EAB i Smålandsstenar nyanställa ingenjörer till konstruktion och några nyutbildade personer med fina akademiska utbildningar rekryterades. När de började jobba blev det snabbt uppenbart att deras utbildning höll en generell nivå, vilket hade skapat en bredd i kompetensen men de saknade detaljkunskaper inom stålkonstruktion och hållfasthetsberäkning. Istället för att se sig om efter ny personal valde då företaget att internutbilda dem och för detta skapades Göstas Tekniska Högskola.
Gösta Tekniska Högskola, GTH, är uppkallad efter den eldsjäl som under många år drev utbildningen: Gösta Westerlund. Gösta, som idag är 73 år och pensionär, var anställd som ingenjör på företaget men med ett stort intresse för undervisning.
- Utbildningen speglar ett synsätt som vi har i företaget. Vi satsar långsiktigt och den lokala anknytningen är viktig för oss, säger Per-Åke Andersson, ägare och ledare för EAB.
EAB är ett familjeföretag som drivs av andra generationen. Som så många andra familjeföretag präglas de av en långsiktighet i sitt agerande, företaget ska växa och utvecklas för kommande generationer. Det synliga och aktiva ägarskapet gör att det blir snabba och tydliga beslutsvägar, vilket gör att om ägarna vill satsa på en egen högskola, ja, då gör man det. Det är också viktigt att medarbetarna förstår och accepterar kulturen i familjeföretaget. Lika viktigt är att företaget agerar på ett sätt som gör att de lokalt får bra rykte som en stabil arbetsgivare på den lilla orten med en begränsad arbetsmarknad.
En tanke om kompetensutveckling i EAB är att produktion och konstruktion måste sitta ihop geografiskt. I det praktiska gränssnittet mellan dessa två områden kan ny kunskap uppstå. Det är också strategiskt viktigt att behålla utvecklingsarbetet som kärnverksamhet. Att bli en av många som pressar priser och säljer standardlösningar skulle på bara några år vattna ur expertkunskaperna i organisationen.
Klicka här (pdf, 645.3 kB)för att läsa mer om hur kompetensarbetet sker på EAB.