Han säljer livslångt lärande till de lärda

Antikvariatet ligger omringat av Uppsala universitets byggnader, med det anrika Carolina Rediviva ett stenkast bort och studentnationerna ytterligare ett kast. Genom fönstret syns domkyrkans södra torn sträcka sig upp mot himlen. När träden fäller sina löv om hösten syns även det norra tornet. – Det är min drömlokal i hela landet. Det är tämligen professorstätt i kvarteren, säger ägaren Thomas Andersson och tittar ut på gatan utanför.

Thomas Andersson äger och driver antikvariatet själv. Det är böcker överallt. I bokhyllor, i kassar på golvet och i travar på varje ledig yta. Och i källare och förråd får jag också veta.

– Jag har böcker för flera liv, säger han.

Thomas Andersson


Det började när han gick på lågstadiet. Han fick en bok från 1600–talet, det var magiskt och han berättar att han nästan dyrkade sin bok. Han har den fortfarande kvar och det starka intresset för böcker och den värld som finns inuti dem föddes någon gång där.

– Första gången jag kom in på ett antikvariat så tänkte jag: Äntligen!

Blickar tillbaka till den analoga tiden

Förr var Thomas Andersson regelbundet på auktioner i Stockholm. Förutom att köpa böcker innebar det en chans att träffa kollegor. Nu finns det inte längre några fysiska auktioner att åka till. Allt sker på nätet, vilket är något av en sorg.

– Det saknar jag oerhört mycket. Det är det tråkigaste som har hänt branschen, internet, säger han med en gest mot datorn.

Hans utbud han funnits på internet länge. Den som letar efter en titel kan söka och beställa online. Smidigt. Tiotusentals titlar, alla med en kort beskrivning av boken och skicket. Men nu är det slut med det.

– Det har aldrig gått bättre ekonomiskt, men det är urtrist.

Thomas Andersson menar att det var som att arbeta på ett lager. Bara packa böcker och fylla i digitala formulär. Det var inte därför han blev antikvarie. Nu kommer han bara att lägga ut böcker i en högre prisklass online. De titlar som behöver en större marknad än Sverige.

Ett ständigt inflöde

Numera behöver han inte leta runt efter exemplar att sälja. De hittar honom.

– Jag behöver inte jaga böcker. Jag får stoppa i dörren.

Antikvariat Thomas Andersson är speciellt inriktat på vetenskaplig litteratur. Vad sägs om Niels Bohrs ”Studier over metallernes elektrontheori. Afhandling for den filosofiske doktorgrad” från 1911? Eller kanske ”Lexicon medicum graeco–latinum.” från 1651? De kostar några tusenlappar var.

Thomas Andersson visar runt i lokalen, bland uppstoppade fåglar, oljemålningar och hyllmeter efter hyllmeter. Han förklarar tanken bakom vilka böcker som står i bokhyllan direkt när man kliver in genom dörren. Vilka som syns från gatan in genom de stora skyltfönstren. Det är gamla franska böcker. Latin. Grekiska texter och äldre grammatik. Den hyllan är den enda som har lite luft i sig, han hinner aldrig fylla den innan böckerna hittar sin köpare.

I butiken här på Övre Slottsgatan står skönlitteraturen längst in i mörka vrår, medan andra böcker, som väl får sägas ha en minst sagt smal köpkrets, får hedersplatsen. Och de går åt som det berömda smöret i solsken.

– Det är Uppsala, säger han och ler brett.

När jag är färdig med min intervju har även jag några böcker med mig hem. En av dem har ”en zoologiprofessor som bor här i kvarteret” signerat.



Sara Bref



Thomas Andersson
2018-06-19