student
2020-01-31

2020-01-31

Eskil Borgh på JTH fick Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium på Idrottsgalan

Eskil Borgh, som studerar på Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH), fick Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium på Svenska Idrottsgalan i Globen.

- Det var en härlig upplevelse och väldigt häftigt att komma så nära alla idrottsstjärnor, säger Eskil Borgh.

Att Eskil Borgh är en roddare av rang visade han på European Universities Rowing Championchip i Jönköping i början av september. Han vann guld tillsammans med Filip Nilsson i herrarnas A-final i dubbelrodd och tog brons i herrarnas A-final i singel. Det går fortsatt bra för Eskil Borgh. I måndags kväll tilldelades han som en av 75 personer Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium på 50 000 kronor. Han kommer att använda pengarna till lägerkostnader för exempelvis landslagsverksamhet.

Eskil Borgh läser tredje året av Maskinteknik med inriktningen produktutveckling och design på JTH och tränar rodd 15-20 timmar i veckan. Men åter till Svenska Idrottsgalan! Eskil Borgh och de andra stipendiaterna fick efter middagen gå upp på scenen och motta folkets jubel. De satt med under hela galan, mitt bland de andra stjärnidrottarna.

- Jag satt kanske två meter ifrån Börje Salming och hade även Daniel Ståhl (diskus), Stina Nilsson (längdskidåkning) och Tove Alexandersson (orientering) på nära håll, säger Eskil Borgh.

Dessutom hade han representanterna från den svenska kungafamiljen nästan inom räckhåll.

- Det var första gången jag var på Idrottsgalan och det var lite överväldigande att ha alla storstjärnor omkring sig, säger Eskil Borgh.

Efter middagen var det efterfest på Annexet i Globen. Då pratade han bland annat med skidskytten Sebastian Samuelsson om hans tydliga ställningstagande mot dopning.

- Han pratar öppet i media om antidoping i media, vilket är jättebra, säger Eskil Borgh.

Det blev en helkväll i Globen för hans del. Han kom dit vid 17-tiden och lämnade runt klockan 01.

Det här ingår i elitidrottsstipendiet:

* Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.

* Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan.

* Rådgivning och vägledning kring Dubbla Karriärer (DK). Idrottspsykologiskt karriärstödssamtal (karriärövergångar, karriärvägledning eller karriäravslut).

* Ingång i vårdappen, Svensk Idrottshälsa.

Fakta

För att kunna ansöka om elitidrottsstipendiet ska du:

* Vara på (svensk) landslagsnivå (junior-senior) inom din idrott och haft landslagsuppdrag de senaste två åren.

* Kombinera elitidrott med studier på eftergymnasial nivå.

* Studera på minst halvfart under stipendieåret (september–juni), motsvarande 30 hp över två terminer på studier på högskola/universitet.


Som sökande av stipendiet bör du finnas med i en betydelsefull utvecklingsmiljö som har koppling till ditt specialidrottsförbunds elit- och landslagsverksamhet. En väl fungerande elitidrottsmiljö är till exempel en förening, ett centra eller ett Riksidrottsuniversitet/Elitidrottsvänligt lärosäte.


Källa: Riksidrottsförbundet.